Trainingtips voor honden en puppy’s | Eukanuba

Trainingtips voor puppy’s en honden

Puppytraining markeert het begin van uw reis om van uw opgewonden puppy een liefhebbende en trouwe hond te maken die uw leven lang bij u zal blijven.

De relatie tussen u en uw hond is tweerichtingsverkeer. Het is een hechte band. Voor elke goede relatie geldt: hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. Daarom is uw rol in de relatie zo belangrijk.

Wanneer kan puppytraining beginnen?

Meteen! Als u uw puppy van een fokker krijgt en mee naar huis neemt, is hij waarschijnlijk ongeveer acht weken oud. Op deze leeftijd heeft uw nieuwe puppy al ongeveer 80% van zijn volwassen hersenen ontwikkeld. En de komende weken zullen zijn hersenen zich verder blijven ontwikkelen.

Uw puppy is klaar om te leren en het is belangrijk om vanaf dag één zelfverzekerd en consequent te zijn.

Puppy’s hebben een korte aandachtsspanne en het vergt herhaalde pogingen om iets te leren. Maar zodra ze geleerd hebben wat er van hen wordt verwacht, kunt u ze heel snel meer bijbrengen. En onthoud, dit gaat nu gemakkelijker dan wanneer ze een paar maanden ouder, een stuk groter en sterker zijn en al wat vaste gewoontes hebben ontwikkeld.

Het vertrouwen van uw pup opbouwen

Als u geduldig en consequent bent, leert uw puppy dat hij kan vertrouwen op u, zijn nieuwe baasje. Vaak zijn naam gebruiken lijkt misschien eenvoudig, maar voor hem is het een heel belangrijk signaal.

Een andere goede manier om zijn vertrouwen te winnen is door hem positief te belonen en goed gedrag aan te moedigen, in plaats van hem te straffen. Zo kunt u een sterke vertrouwensband opbouwen op basis van wederzijds respect en passende beloningen.

Een puppy is erg leuk, maar het kan wel eens frustrerend zijn als hij niet doet wat u wilt. Afgezien van het feit dat hij een andere taal spreekt, moet u bedenken dat hij erg jong en daarom gemakkelijk afgeleid is.

Wees geduldig en consequent met uw puppy. Hij leert nog steeds en zal uiteindelijk begrijpen wat u van hem verlangt.

Puppytraining – de basis

Het trainen van een puppy vergt enige aansporing, veel herhaling, een paar traktaties en wat welverdiende lof. Als hij eenmaal op commando kan zitten en liggen, zult u heel trots zijn. U wilt de nieuwe vaardigheden aan vrienden en familie laten zien. En uw pup zal verguld zijn met alle positieve aandacht die hij daardoor krijgt.

Zit

Houd een kleine traktatie voor uw puppy, vlak bij zijn neus (zorg dat hij het niet uit uw hand grist) en beweeg het langzaam naar achteren boven zijn ogen, zodat zijn neus omhoogkomt. Zijn lichaam moet van nature in de zithouding komen. Zodra uw puppy zit, geeft u hem de traktatie terwijl u hem prijst en het commando ‘zit’ zegt. Blijf oefenen totdat hij uiteindelijk geen traktatie meer krijgt, maar alleen uw lofprijzing.

Af

Houd de traktatie voor de neus van uw puppy, beweeg het langzaam naar de grond en tussen zijn voorpoten. Dit spoort hem aan om te gaan liggen om bij de traktatie te komen. Zodra uw puppy gaat liggen, geeft u hem de traktatie terwijl u hem prijst en het commando ‘af’ zegt. Ook hier geldt: blijf oefenen totdat hij uiteindelijk geen traktatie meer krijgt, maar alleen de lofprijzing.

Aan de lijn lopen

Lopen aan een lijn is een essentieel onderdeel van de basistraining van uw pup. Begin binnenshuis waar hij zich prettig voelt en u de omgeving kunt beïnvloeden.

Doe allereerst de halsband om. Beloon hem onmiddellijk daarna met woorden, een aai en een traktatie, zodat hij beseft dat het dragen van de halsband iets goeds is.

Doe wat gezonde traktaties in een bak aan de andere kant van de kamer en laat hem naast u aan de riem naar de bak lopen. Probeer daarna met een traktatie in uw hand en uw pup naast u met losse riem te lopen. Gebruik daarbij de traktatie om hem te lokken.

Bouw dit proces geleidelijk op. Trek niet aan de riem, omdat hij dan kan weigeren. En dat eindigt dan al gauw in een spelletje touwtrekken met hem. Als het binnen eenmaal goed gaat, begin dan te oefenen met aan de lijn lopen in de tuin, als u die heeft. Wees altijd geduldig en prijs hem als hij het goed doet. U weet dat lopen aan de lijn niets is om je zorgen om te maken. Maar hij weet dat pas als u hem dat leert.

Het voer dat u kiest, kan helpen bij de puppytraining

Let bij het kiezen van puppyvoer op een ingrediënt genaamd DHA (docosahexaeenzuur). Dit is een natuurlijk voorkomend omega 3-vetzuur dat een belangrijke bouwsteen is in de ontwikkeling van de hersenen. DHA in hun voer verbetert het leervermogen van puppy’s en helpt ze beter trainbaar te maken. Alle varianten EUKANUBA Puppy en Junior hebben een optimaal DHA-gehalte om uw puppy de best mogelijke start te geven tijdens zijn vroege jaren en daarna.

Puppycursus

De meeste hondenbezitters hier bij EUKANUBA hebben weleens een puppycursus gevolgd. Een goede cursus is erg leuk en nuttig. En voor u het weet doet uw pup alles wat u van hem vraagt… Nou ja, bijna alles. We hebben een handige leidraad samengesteld over waar u op moet letten bij een puppycursus.

Uw volwassen hond trainen

Ze zeggen dat je een oude hond niets nieuws kan leren, maar niets is minder waar. Als u net een nieuwe volwassen hond heeft geadopteerd die een beetje hulp nodig heeft om de basis onder de knie te krijgen, of als uw hond een kleine opfriscursus nodig heeft, dan volgen hier een paar tips voor het trainen van een volwassen hond.

Consequent zijn is de sleutel

Welke gedragsproblemen u ook heeft met uw volwassen hond, de basisbeginselen die gelden voor het trainen van puppy’s, gelden ook voor volwassen honden. Het trainen van een volwassen hond met vastgeroeste gewoontes kost misschien wat meer tijd en geduld.

Allereerst is het van essentieel belang dat u consequent bent met uw commando’s en uw lof. Het helpt ook als alle leden van het huishouden uw trainingsdoelen kennen en de commando’s goed weten toe te passen, omdat uw hond anders tegenstrijdige signalen krijgt. En dat kan verwarrend zijn.

Belonen in plaats van straffen

Honden leren door positieve bekrachtiging. Dat betekent dat u uw doelen alleen bereikt door het gedrag te prijzen dat u wilt aanmoedigen, en uw hond te leren wat goed gedrag is. Als u uw hond straft voor slecht gedrag, gaat hij zich waarschijnlijk onvoorspelbaarder gedragen. Dat maakt het moeilijker om hem goed te trainen.