Met uw hond naar het buitenland | Eukanuba

Met uw hond op vakantie

Als hondenbezitter moet u elke vakantieperiode een belangrijke beslissing nemen: neemt u uw huisdier mee op de welverdiende vakantie u of brengt u hem onder bij vrienden, familie of in een vertrouwd kennel?

Er zijn steeds meer hondvriendelijke bestemmingen en het is gemakkelijker geworden om met uw maatje naar het buitenland te reizen. Als u besluit om uw hond mee naar op vakantie te nemen, kunt u er zo voor zorgen dat zijn reis goed verloopt.

Reistips voor uw puppy of hond

  • Inpakken: Zorg ervoor dat u genoeg voer inpakt voor de duur van de reis, om te voorkomen dat u ander voer moet kopen dat maagklachten kan veroorzaken. En vergeet ook niet zijn favoriete speeltjes, dekens en mand om zich veilig te voelen in een nieuwe omgeving.
  • Paspoort: Als u naar het buitenland gaat, controleer dan de documenten die vereist zijn in het land van bestemming (uw dierenarts kan u hier verder over informeren). Voor reizen binnen de EU zijn een dierenpaspoort, een identificatiechip en een geldige rabiësvaccinatie verplicht. Het vaccineren moet minimaal 21 dagen voor vertrek gebeuren. Controleer de voorschriften voor het verlaten van en weer terugkomen in uw land, bijv. de hond moet ten minste 15 weken oud zijn ten tijde van de reis. Ook zijn er wat uitzonderingen op de regels en kunnen protocollen verschillen bij reizen buiten de EU. Neem dus voor de zekerheid contact op met uw dierenarts.
  • Planning: Voordat u weer naar huis gaat, moet uw hond misschien 24 uur voor vertrek door een dierenarts behandeld worden tegen bepaalde worminfecties en/of vlooien. Vergeet niet voordat u van huis gaat te kijken welke voorschriften gelden voor de terugreis. Het is belangrijk om, voordat u op reis gaat, uit te zoeken wie u hierbij kan helpen op uw plaats van bestemming.
  • Veerboot: De meeste veermaatschappijen laten op korte reizen helaas geen honden toe op het dek. Als dit het geval is en er geen ander veiliger alternatief is, neem dan van tevoren contact op met de veermaatschappij over frequente toegang tot uw hond tijdens de reis. Vergeet niet om altijd voldoende vers water bij uw hond achter te laten, zodat hij koel en gehydrateerd blijft. En let op warme dagen extra op of het goed gaat met uw hond. Bij langere tochten of overnachtingen kan het zijn dat hij een muilkorf moet dragen naar en van de kennels op het dek.
  • Auto: Houd van tevoren rekening met het weer en uw reis, vooral als u geen airco in uw auto heeft. Denk na of de reis echt noodzakelijk is voor uw hond. Laat uw maatje nooit onbeheerd achter in de auto, en vooral niet als het warm weer is. De veiligste manier om uw hond mee te nemen is in een bench achter in de auto, uit de buurt van airbags en het gaspedaal. Geef hem voldoende ruimte. Zorg ervoor dat de bench is voorzien van dekens of zacht materiaal waarop hij niet wegglijdt, om de reis zo comfortabel mogelijk te maken. Als u geen bench of onvoldoende ruimte heeft, zijn er speciale autogordels om uw hond veilig te houden. Plan uw reis zorgvuldig, met om de twee uur een stop om uw hond uit te laten en te laten drinken. Als uw hond gauw last heeft van wagenziekte, probeer hem dan geen eten te geven voor de reis. Of vraag uw dierenarts om een middel tegen misselijkheid.
  • Vliegtuig: Maar weinig luchtvaartmaatschappijen laten honden toe in de cabine (enkele uitzonderingen daargelaten). De meeste beschouwen honden als vracht. Informeer ruim van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u wilt reizen, zodat u op de hoogte bent van de regels. Overleg de beste opties met uw dierenarts om uw hond zo comfortabel en veilig mogelijk te laten reizen.

Op de bestemming aangekomen moet u uw hond laten acclimatiseren. Ga eerst met hem wandelen. Als u terug bent bij uw verblijf, houd hem dan aangelijnd en loop rustig rond in en rondom zijn nieuwe thuis.

Uw hond weet nog niet precies wat zijn grenzen zijn, waar hij moet slapen en zijn behoefte moet doen. Wees voorbereid op een paar “ongelukjes” binnenshuis. Ga daarbij net zo te werk als toen u hem zindelijk leerde worden. Geef hem op zijn vaste tijden lichaamsbeweging en eten. Zo is uw hond tevreden en went hij sneller aan de nieuwe omgeving.

Als u vragen of zorgen heeft over het reizen met uw hond, neem dan contact op met uw dierenarts en, indien nodig, met de reisorganisatie waarbij u geboekt heeft.