Het snuffelen van honden | Eukanuba

De wetenschap achter snuffelen

Honden gebruiken hun reukzin om de wereld om hen heen te begrijpen. En een hond ruikt vele malen beter dan wij. Waar de menselijke neus ongeveer 5 miljoen geurreceptoren telt, kunnen honden er wel 300 miljoen hebben. Ruiken is voor honden net zo belangrijk als zien voor ons.

Een wandeling in het park kan tientallen informatiepunten opleveren over de aanwezigheid en gezondheid van andere honden, en over de mensen waarbij ze leven.

Het snuffelen beperken

U kunt uw hond niet laten stoppen met snuffelen. Honden zijn van nature nieuwsgierig en snuffelen is hun manier om de wereld om hen heen te ‘zien’. Maar soms kan het snuffelen ongepast zijn en tot gênante situaties leiden. Of misschien wordt uw hond te snel afgeleid door alle verschillende geuren tijdens uw dagelijkse wandeling. Hier volgen enkele tips om dit gedrag te beperken:

  • Leid hem af door hem wat lekkers te geven, in uw handen te klappen of aan de hondenriem te trekken
  • Basiscommando’s zoals ‘zit’ of ‘los’ helpen uw hond begrijpen dat zijn gedrag niet gewenst is. Houd altijd een paar brokken bij de hand als gezonde traktatie om het goede gedrag van uw hond te versterken.
  • Geef uw hond benchtraining, zodat hij uit de buurt blijft als u bezoek heeft.
  • Geef uw hond vooraf veel lichaamsbeweging, zodat hij moe is en minder behoefte heeft om rond te snuffelen.

Moeten honden een natte neus hebben?

Niet per se! Hondenneuzen zijn vaak nat omdat honden ze likken. Daardoor verbetert hun reukvermogen en kunnen ze gemakkelijker bepalen waar een geur vandaan komt. Het zegt echter niet per se iets over de algehele gezondheid van de hond. Een droge neus hoeft dus meestal geen reden tot bezorgdheid te zijn.

Als u ongerust bent over de gezondheid van uw hond, dan kunt u het best met hem naar uw dierenarts gaan voor professioneel advies.