De verzorging van uw hond op zijn oude dag | Eukanuba

De verzorging van uw hond op zijn oude dag

Uw hond heeft van alles met u meegemaakt. Het is dus belangrijk om te weten hoe u het best voor uw hond kunt zorgen als hij op leeftijd is. Hier staan een paar tips om voor uw trouwe vriend te zorgen.

Hoe wordt uw hond gezond ouder?

Geen hond is hetzelfde en de levensverwachting verschilt per ras en hangt samen met allerlei factoren. U weet natuurlijk hoe oud uw hond is. Maar het is lastiger om te weten of hij gezond oud wordt.

Dierenartsen kijken naar de fysiologische toestand van de hond. Ze zien dat de meeste honden beginnen te verouderen op een leeftijd van ongeveer zeven jaar bij kleine of middelgrote rassen, en ongeveer vijf jaar bij grote en zeer grote rassen. De signalen daarvoor bestaan onder andere uit een doffe of droge vacht, schilferige huid, gewrichtsstijfheid, energieverlies, gewichtstoename, meer drinken, spijsverteringsproblemen en spierverlies.

Hoewel genetische factoren en de omgeving van een hond een grote invloed hebben op de snelheid van de veroudering, hangt de gezondheid van uw hond ook van u af. Door een hoogwaardig hondenvoer te geven dat is afgestemd op zijn behoeften in deze levensfase, kunt u hem helpen in optimale lichaamsconditie te blijven.

De juiste voeding voor oudere en senior honden

Honden van alle leeftijden hebben dezelfde ingrediënten in hun voeding nodig. Maar naarmate ze ouder worden, hebben ze andere hoeveelheden van bepaalde ingrediënten nodig om hun gezondheid te ondersteunen.

Wanneer uw hond de ‘oudere’ of ‘senior’ leeftijd bereikt, hangt grotendeels af van de grootte van zijn ras. Maar in grove lijnen noemen we een hond ouder op 7-jarige leeftijd, en senior op 9-jarige leeftijd en ouder.

Let op het volgende als u voer koopt voor een oudere hond:

  • Hoogwaardig eiwit: Een groot deel van het hondenvoer moet uit eiwit bestaan. Controleer of dit afkomstig is van een dierlijke bron, bijvoorbeeld kip, en niet van een plantaardige bron. Eiwit is van groot belang omdat het wordt gebruikt voor de opbouw en het behoud van spieren.
  • Vet: Kies voer met een vetgehalte van minstens 10 procent. Dit bevordert een gezonde huid en vacht en levert ook de essentiële vetzuren die het lichaam nodig heeft. Sluit vet nooit volledig uit.
  • Vezels: Kies een merk dat niet meer dan 5 procent vezels bevat. Dit draagt bij aan gezonde darmen en helpt uw hond essentiële voedingsstoffen op te nemen door de spijsvertering te bevorderen.
  • Antioxidanten: Deze slimme moleculen beschermen het immuunsysteem door het lichaam te ontdoen van vrije radicalen die de celmembranen en het DNA aantasten.

Veranderingen in eetlust bij oudere honden

Naarmate honden ouder worden, raken ze vaak minder geïnteresseerd in voedsel. Ze verbranden waarschijnlijk niet meer dezelfde hoeveelheid energie, dus neemt hun eetlust van nature af. Vermindering van eetlust kan allerlei redenen hebben, waaronder gebitsproblemen. Dus als het gedrag van uw hond plotseling verandert, is het het best om er door een dierenarts naar te laten kijken.

De sleutel tot de juiste voeding voor uw senior hond is voer te vinden dat rijk is aan voedingsstoffen, en dat uw hond lekker vindt. Kies voer dat de druk op de gewrichten minimaliseert en goed is voor het gebit en de spijsvertering.

Regelmatige maaltijden voor oudere honden

Omdat ouder wordende honden over het algemeen minder eten dan hun jongere soortgenoten, kan het helpen de voeding te verdelen over twee of drie maaltijden. Probeer een ochtend/avondschema of gewoon ontbijt, lunch en avondeten.

Op die manier is de hoeveelheid voer in de bak niet zo intimiderend. Bovendien is het waarschijnlijk verser en daardoor aantrekkelijker. Regelmatige maaltijden hebben ook als voordeel dat de stofwisseling wordt gestimuleerd, wat uw hond helpt om een ideaal gewicht te behouden. Hoewel uw hond volgens de kalender misschien toe is aan zijn pensioen, hoeft dat niet te gelden voor zijn lichaam.

Bij EUKANUBA hebben we een uitgebreid onderzoek met echte honden gedaan. Daaruit bleek dat onze uitzonderlijke voeding samen met een goede verzorging kan helpen om honden langer te laten leven dan de gemiddelde levensverwachting van hun ras*. Door hondenvoer voor te schotelen dat speciaal is afgestemd op de levensfase van uw hond, helpt u hem zich jong te blijven voelen.

Er is tenslotte nog heel wat leven dat geleefd moet worden.

* Uitzonderlijk hoge leeftijd bij labradors (15,6 jaar) is gedefinieerd als +30% langer leven dan de gemiddelde levensverwachting van twaalf jaar van het ras.